Wandelen – Santuario di Montecastello

Op wandelafstand van Gardola ligt het Santuario di Montecastello. U kan vanuit de bungalow te voet of met de wagen tot aan een kleine parking aan de start van de route.

Wandel eens bovengekomen zeker ook verder langs de linkerkant van het heiligdom. Na een korte klim heeft u een mooi uitzicht over het meer.

Vittoriale degli Italiani

In Gardone Rivièra bevindt zich het prachtige Vittoriali degli Italiani. Het landgoed hogerop tegen de bergwand laat zich moeilijk vatten in woorden en is iets wat je absoluut moet ervaren. De architectuur, het tuinlandschap, het interieur, de vele museumstukken,… ademen geschiedenis en een sfeer van excentrisme.

Het Vittoriale is de plek waar de Italiaanse schrijver Gabriele d’Annunzio heeft gewoond van 1922 tot aan zijn dood in 1938. Het is hij die er voor gezorgd heeft dat dit landgoed een tot de verbeelding sprekende mystiek teweegbrengt bij elk bezoek. Rondom zijn persoon heerst redelijk wat controverse maar voor vele Italianen is hij een held. Vittoriale degli Italiani wil ook “De Overwinningen van de Italianen” zeggen, en dat staat dan ook ten dele centraal in de controverse.

Tijdens het fascistisch regime was d’Annunzio, die bij de bevolking erg geliefd was, sterk gekant tegen de fascisten. Zo vond hij de samenwerking met Nazi Duitsland maar niets. Een belangrijke reden om hem zo ver als mogelijk van het politieke leven in Rome te houden… in het Vittoriale. Een soort van ballingsoord voor hem dus, met de nodige fondsen om hem bezig te houden, hetgeen hem sinds 1922 heeft aangezet om het landgoed verder te ontwikkelen.

Behalve zijn persoonlijke residentie is er op het landgoed ook een oorlogsschip, een vliegtuig, een amfitheater, een mausoleum, en nog veel meer te ontdekken. De tuinen van het landgoed zijn eveneens prachtig en staan op de lijst van Grande Giardini Italiani.

Een absolute aanrader is het begeleide bezoek van de vertrekken van d’Annunzio. De gids vertelt bij elke kamer een sterk verhaal dat een tipje van de sluier oplicht van het complexe personage. Deze plek staat op de agenda van vele Italiaanse scholen, indien mogelijk dus best op voorhand tickets boeken om een plaatsje te bemachtigen.

Wandelen: Sentiero del Ponale

De Sentiero del Ponale is de oude verbindingsweg tussen het Gardameer en de Ledro vallei. Sedert geruime tijd is hij enkel nog toegankelijk voor wandelaars en mountainbikers. De weg slingert zich langs de bergwand gestaag omhoog en zorgt voor spectaculaire uitzichten over het Gardameer en de stad Riva del Garda.

De Sentiero del Ponale vertrekt vanuit Riva del Garda (kaart) ter hoogte van het einde van de laatste tunnel net voor u de stad binnenrijdt als u van Tignale komt (ingang bevindt zich aan de linkerkant, best iets verderop in Riva parkeren).

De bewegwijzering verwijst naar ‘Giacomo Cis’, een rijke handelaar die aan het einde van zijn leven de bouw van de weg heeft opgestart (1848-1851) om zo de Ledro vallei bereikbaar te maken voor economische activiteiten.

Langsheen de weg zijn er verschillende tunnels en versterkingen van de eerste Wereldoorlog. Er staan verschillende infoborden die u iets meer vertellen over de rijke geschiedenis van de route.

Op het punt waar de weg landinwaarts gaat, na ongeveer 1u30 wandelen, is een bar met snacks waar u even op adem kan komen. Vanuit het terras kan u aan de overzijde een waterval bewonderen. Vergeet zeker ook niet naar beneden te kijken, daar ziet u namelijk aan het meer het oude verlaten hotel ‘Casa della Trota’ dat tot de verbeelding spreekt en niet zou misstaan in een duister filmscenario.

Mocht u vanuit dit punt verder willen wandelen dan kan dat tot in Ledro (daguitstap, neem drank en eten mee voor onderweg en informeer je op voorhand over een eventuele retour met autobus). Neem hiervoor de route verder naar rechts. Als u de route links neemt dan kan u verder wandelen tot het dorp Pregasina. Op deze route passeert u een Mariabeeld op een terras dat een mooi panoramisch uitzicht biedt over het meer.

In het hoogseizoen is dit een erg favoriete attractie voor mountainbikers. Deze zijn af en toe een beetje roekeloos in de afdaling. Wees dus voorzichtig (en erger je vooral niet, het is vakantie!). Opgelet, de Sentiero is afgesloten tussen november en april (5/11/2019 t.e.m. 20/04/2019). Meer info op officiële website.

Reportage WDR: Gardameer in vogelvlucht

Onderstaande video reportage van WDR (Duits) geeft een mooie impressie van wat het Gardameer allemaal te bieden heeft. Uiteraard zijn het slechts enkele hoogtepunten en behandelen ze maar 1% van al het moois dat er te beleven is. Desalniettemin een aanrader voor zij die twijfelen of deze vakantiebestemming wel de moeite waard is.

Zoals aangegeven in de reportage is het Gardameer ook een excellente bestemming buiten het hoofdseizoen (lente en herfst). Zeker te overwegen mocht u nog ergens wat vakantiedagen op overschot hebben. Contacteer ons zeker voor de verhuurmogelijkheden aan zeer interessante voorwaarden.

Rond 14:27 bevinden ze zich in de streek van het vakantiehuisje. Ze rijden door een stukje van het Parco Alto Garda Bresciana, bezoeken Pieve in Tremosine, en maken een Canyoning uitstap. Dit laatste is zeer populair en u daalt er op avontuurlijke wijze af langsheen de verschillende watervallen die op wandelafstand liggen van het vakantiepark. Meer info hierover kan u bekomen bij de receptie of het bureau van Toerisme in Gardola.

De Giardino Botanico van André Heller in Gardone Rivièra (9:50) en de Monte Baldo met vertrek vanuit Malcesine (24:30) ontbreken niet in het lijstje van must-see’s. Bekijk zeker de eerdere blogposts over al deze bijzondere plekjes.

Wandelen : Watervallen van Tignale

Vanuit het vakantiedomein start een prachtige avontuurlijke wandeling langsheen diverse (kleinere) watervallen. Vanuit de bungalow neem je hiervoor de weg naar beneden richting Gardola. Volg deze weg een tijdje en hou rechts aan. Aan de splitsing (links richting Gardola) slaat u rechtsaf. Een beetje verderop splitst de weg opnieuw.

Aan deze splitsing moet er een belangrijke beslissing genomen worden. De linkerroute gaat van onder naar boven. Het voordeel van deze route is dat het eerste deel ook perfect met kleinere kinderen kan gebeuren (of met een hond). Je zal dan enkel de eerste (maar meteen ook grootste) waterval kunnen bekijken. Wie toch verder doorgaat zal een stevige klim moeten maken naar de andere watervallen via een systeem van rotstrappen (met touwen als steuntje). Niet echt gevaarlijk maar best vermoeiend want de trappen zijn erg onregelmatig en de treden vrij hoog.

De rechterroute (hoe kan het ook anders) gaat van boven naar onder maar is af te raden met kleinere kinderen. De trappen zijn vrij steil en vereisen, zelfs met ondersteuning van de touwen aan de zijkant, af en toe wat behendigheid om af te dalen. Voor iets oudere kinderen (8+) is dit wel een erg avontuurlijke wandeling (te vergelijken met een hoogteparcours). Deze route is af te raden met honden.

Als u de linkerroute neemt volg dan de weg bergafwaarts tot op de splitsing waar de markering de richting van de watervallen aangeeft (naar rechts). Achteraf, als u beslist om enkel de eerste waterval te bezoeken, keert u via dezelfde weg terug en kan u aan deze splitsing links verder doorwandelen richting Aer.

Terrassen van Pieve

Pieve is een bezoek waard voor het fantastische panorama over het meer en de Monte Baldo bergketen. Het bevindt zich langs een route bekend bij motorrijders omwille van de lange slingerwegen door een natuurgebied.Vanuit Gardola zijn er twee mogelijkheden om Pieve te bereiken. Ofwel neemt u de hoofdweg langs het meer richting Riva del Garda, waar u ongeveer halverwege links afslaat de kloof van Tremosine in. Ofwel neemt u de langere weg richting Tremosine (links i.p.v. rechts bij het verlaten van Gardola). Deze laatste route is zeker de moeite waard, maar neemt wel wat meer tijd in beslag. U passeert via deze weg ook de Latteria met een mooie delicatessewinkel.

In Pieve moet u absoluut een halte voorzien bij het Terrazza del Brivido van Hotel Paradiso. Zij hebben een erg mooi terras waar u kan genieten van het uitzicht bij een drankje (prijzen zijn aan de duurdere kant, maar aanvaardbaar voor de “attractie”). Het is ook de perfecte plaats om een mooie panoramische foto te nemen van de ganse bergketen. Aan de overzijde ziet u heel duidelijk het eindstation van de kabelbaan hoog bovenop de Monte Baldo. Onnodig te zeggen dat het zicht nog spectaculairder is vanop dat punt. Onderaan het meer ziet u dan weer het dorp Malcésine met het kasteel van de Scaligeri (de Oostoever van het Gardameer en Verona stonden onder hun bewind in de 13de-14de eeuw).

Als u de weg vervolgt richting het meer (Salò/Riva) dan passeert u ook de bekende “Brasa Schlucht”. Een fantastisch mooie weg door een natuurlijke kloof. Hou zeker halte ter hoogte van het restaurant La Brasa (het 2de). Als u even verder wandelt langs de beek ontdekt u aan de rechterzijde een kapel in de rotswand. Opgelet, de weg versmalt sterk vanaf dat punt. Wees dus voorzichtig.

Wijnen rond het Gardameer

Het gardameer ligt op het kruispunt van drie belangrijke regio’s die elk gekend zijn voor hun wijnproductie: Lombardia, Veneto, en Alto Adige-Trentino. Je kan er zowel rode als witte kwaliteitswijnen ontdekken en dit in alle prijscategorieën. De meest bekende zijn Bardolino, Amarone, Franciacorte, Soave, Valpolicella, Lugana, Veneto.

Onze favoriete witte wijn is de Lugana “i Frati” van Cà dei Frati (9,20€ bij het wijnhuis in 2019) en de Lugana Classico van Cà Maiol (9,50€ bij het wijnhuis in 2019). Voor Prosecco kiezen we meestal een Valdobbiadene Marca Oro Superiore (niet van het Gardameer). Proef dus zeker bij gelegenheid een aantal van deze wijnen!

Je kan ook een rondrit maken tussen de wijnvelden van bijvoorbeeld de Franciacorta of de Soave. Of een bezoekje brengen aan een aantal wijnhuizen in bijvoorbeeld de Lugana streek. Probeer dit te combineren met een andere uitstap, de wijnhuizen zijn op zich niet erg “bezoekwaardig”. In het dorpje Bardolino aan de oostkant van het meer is ook een museum (museo del vino in bardolino http://www.museodelvino.it/en)

Regio Lombardia

Appellations

 • Franciacorta DOCG
 • Lombardia DOC(G)
 • Lugana DOC
 • Sforzato / Sfursat
 • Valcalepio DOC
 • Valtellina DOC(G)

Druiven

 • Barbera
 • Bonarda
 • Cabernet Sauvignon
 • Chardonnay
 • Chiavennasca
 • Croatina
 • Friulano
 • Garganega
 • Lambrusco
 • Marzemino
 • Merlot
 • Moscato
 • Nebbiolo
 • Pinot Bianco
 • Pinot Grigio
 • Pinot Nero
 • Sangiovese
 • Sauvignon
 • Trebbiano

Regio Veneto

Appellations

 • Amarone DOCG
 • Bardolino DOC(G)
 • Prosecco
 • Recioto DOCG: Soave
 • Recioto DOCG: Valpolicella
 • Ripasso DOC
 • Soave DOC
 • Valpolicella DOC
 • Veneto DOC(G)

Druiven

 • Cabernet Sauvignon
 • Chardonnay
 • Corvina
 • Garganega
 • Glera
 • Merlot
 • Molinara
 • Pinot Bianco
 • Pinot Grigio
 • Raboso
 • Rondinella
 • Trebbiano

Regio Alto Adige-Trentino

Appellations

 • Alto Adige – Trentino DOC(G)
 • Terlano/Terlaner DOC
 • Trento DOC

Druiven

 • Chardonnay
 • Gewurztraminer
 • Kerner
 • Lagrein
 • Marzemino
 • Muller-Thurgau
 • Nosiola
 • Pinot Bianco
 • Pinot Grigio
 • Pinot Nero
 • Riesling
 • Riesling Italico
 • Sauvignon
 • Schiava
 • Sylvaner Verde
 • Teroldego

Het weer aan het Gardameer

De regio van het Gardameer is gekenmerkt door een vrij mild mediterraan klimaat met zachte winters en aangenaam warme, zonnige zomers. Het vakantiepark is hoger gelegen tegen de bergwand. Dit levert niet alleen spectaculaire vergezichten op. Hierdoor is het er ’s avonds  koeler dan aan het meer waardoor je er aangenaam en zonder airco kan slapen. De korte occasionele regenbui (veel neerslag op korte tijd, vaak ’s nachts) zorgt samen met de zonovergoten dagen voor een verblijf in een erg mooie groene omgeving.

In onderstaande tabel staan de gemiddelde temperaturen doorheen het jaar opgelijst:

Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Max (°C) 5 8 13 17 22 26 29 28 24 18 11 6
Min (°C) -1 0 3 7 11 15 18 17 14 9 3 0
Gem (°C) 3 5 8 12 18 21 24 24 18 14 7 3

Links

 • Rondom het meer staan verschillende webcams opgesteld, zo kan je altijd even controleren hoe het er momenteel voor staat
 • Weersvoorspellingen:

Wandelen: Ontbijt bij Pasticceria Al Portichetto

Vanuit de bungalow kan je met een kleine wandeling het dorp Gardola bereiken. Je wandelt hiervoor verder naar beneden via de hoofdweg. Wie het wil kan een stuk afsnijden via een klein wandelpaadje doorheen het struikgewas (volg de rood/witte bewijzering). Zelf maken we regelmatig deze wandeling om te gaan ontbijten in Pasticceria Al Portichetto, een vaste waarde voor heerlijke croissants (brioche con crema, con marmellata, con cioccolato, of gewoon puur natuur) en een capuccino. Het vers geperst fruitsap (spremuta d’Arancia) is ook een aanrader. De Pasticceria heeft ook een mooi aanbod aan koekjes en gebak en is hiervoor bekend in de streek.

Wandeling Pasticceria Al Portichetto

Een routebeschrijving is beschikbaar als PDF bestand en als interactieve kaart op GPSies (deze laatste geeft ook de kortere binnenweg aan).