Wandelen: Ontbijt bij Pasticceria Al Portichetto

Vanuit de bungalow kan je met een kleine wandeling het dorp Gardola bereiken. Je wandelt hiervoor verder naar beneden via de hoofdweg. Wie het wil kan een stuk afsnijden via een klein wandelpaadje doorheen het struikgewas (volg de rood/witte bewijzering). Zelf maken we regelmatig deze wandeling om te gaan ontbijten in Pasticceria Al Portichetto, een vaste waarde voor heerlijke croissants (brioche con crema, con marmellata, con cioccolato, of gewoon puur natuur) en een capuccino. Het vers geperst fruitsap (spremuta d’Arancia) is ook een aanrader. De Pasticceria heeft ook een mooi aanbod aan koekjes en gebak en is hiervoor bekend in de streek.

Wandeling Pasticceria Al Portichetto

Een routebeschrijving is beschikbaar als PDF bestand en als interactieve kaart op GPSies (deze laatste geeft ook de kortere binnenweg aan).

Wandelen: Monte Baldo

Hoog boven het meer domineert een belangrijke bergketen het zicht rondom het Gardameer. De Monte Baldo gelegen aan de Oostoever van het meer met zijn toppen van 2078m (Altissimo), 2218m (Pozzette), en 2200m (Telegrafo) is een van onze favoriete plekjes.

Hou voor een bezoek het weer goed in de gaten. Als het ’s ochtends zeer helder weer is (en je vanop het bungalow-terras de Monte Baldo duidelijk helder ziet liggen) dan is het moment aangebroken om snel in de wagen te stappen richting Malcesine. Dat is namelijk de enige garantie om een ver zicht te hebben vanop de hoge toppen zonder wolken- en mist-sluier. Zo kan je je vakantiefoto’s aanvullen met een aantal zeer spectaculaire opnames. De kam waar je met de kabelbaan toekomt is namelijk afgerond en hellend, waardoor het op de foto’s lijkt alsof de berg onder je wegvalt (puur optisch bedrog, dus zeker niet gevaarlijk).

In Malcesine bevindt zich de kabelbaan die je in twee delen naar boven brengt tot het Stazione Monte Baldo op 1760m. De prijs voor een kaartje is niet gering (+20 euro) en de wachttijden in het hoogseizoen kunnen soms behoorlijk oplopen, maar het is zeker de moeite waard.

Een uitstap naar de Monte Baldo maak je zo avontuurlijk als je maar wil. Je kan gewoon even naar boven gaan met de kabelbaan om te genieten van het uitzicht met een lekker drankje. Of je kan het als startpunt nemen voor een lange wandeltocht (bijv naar Punto Telegrafo) over de bergkam om te genieten van het uitzicht met een (zelf meegenomen) lekker drankje. Voor de echte avonturiers kan je ook aan paragliding en mountainbiking doen.

Achteraf kan je de stad Malcesine bezoeken. Het kasteel is zeker een bezoekje waard en omvat een klein museum. Als afsluiter van de dag kan je aan de waterkant een erg mooie zonsondergang bewonderen.

Afhankelijk van het seizoen neem je best een aantal voorzorgen. In de herfst en de winter kan het op deze hoogte reeds erg koud zijn en waaien er vaak ijzige winden. Dus zelfs indien het aan het meer op dat moment best wel mooi is voor die periode kan je de handschoenen en muts wel gebruiken. In de zomer neem je dan liefst de nodige hoedjes, zonnebrillen en zonnecremes mee, want er is namelijk geen enkele beschutting op deze hoogte. Rondom het station van de kabelbaan zijn er een aantal eet- en drankgelegenheden. Maar voor langere wandelingen neem je zelf best wat proviand mee. Zorg voor goed schoeisel, en afhankelijk van de wandeling ook wandelstokken (niet nodig voor de “gewone” uitstap).

(een aantal van de foto’s zijn genomen tijdens de kerstvakantie, in de zomer ligt er geen sneeuw en is het gras net iets groener)

Wandelen: Monte Brione

Ten noorden van het Gardameer tussen Riva del Garda en Torbole bevindt zich de Monte Brione. Deze karakteristieke berg kan je reeds van ver onderscheiden en ziet er uit als een gekantelde ijsberg, erg steil oplopend en eindigend in een haast volledig verticale afgrond. Aan de voet van de berg is een parkeerterrein (Porto San Nicolò), meteen ook een goed startpunt voor een stevige wandeling.

De Monte Brione is lange tijd van strategisch belang geweest voor de verdediging van het land. Er bevinden zich een aantal forten uit de eerste Wereldoorlog die je langsheen de wandelroute, de zogeheten “Sentiero della Pace”, zal passeren. Het eerste fort, Forte San Nicolò, is een militaire constructie gebouwd door het Oostenrijks-Hongaarse keizerrijk in 1861 (Keizer Frans Jozef) en verder uitgebreid in 1911. Nabij dit fort bevindt zich een trap die je op de Monte Brione zal brengen. Bekijk even de informatieborden, zo weet je meteen welke forten je nog zal tegenkomen.

Vanop de Monte Brione is er een fantastisch uitzicht over het meer, het landschap achter Riva del Garda, de verschillende wijngaarden, en de monding van de rivier Sarca. Op de top is er ook een veld met olijfbomen en bij de afdaling kom je diverse bijenkorven tegen. De afdaling eindigt

Reken voor de wandeling 3-4 uur en breng voldoende water en snacks mee. Het eerste deel van de wandeling gaat op zeer korte tijd naar de top van de berg en is dus best een uitdaging. Maar achteraf slingert de weg zachtjes naar beneden. Op de website van Garda Trentino kan je een routebeschrijving downloaden.

Parco Alto Garda Bresciana

Het vakantiepark waar de bungalow is gelegen gaat naadloos over in het Parco Alto Garda Bresciana. Dit natuurpark is een lust voor elke wandelaar. Door het erg diverse landschap met hoogteverschillen van ongeveer 70 meter dicht bij het meer en 2000 meter in de toppen is er voor iedere natuur-avonturier wel een ervaring te beleven.  parcoaltogardamapOok het contrast tussen een eerder mediterrane begroeiing en de alpine omgeving zorgt altijd wel voor een verrassing onderweg. Het natuurgebied is erkend sinds 1989 en is 38.269 ha groot. Het omvat de gemeentes Gardone Riviera, Gargnano, Limone sul Garda, Magasa, Salò, Tignale, Toscolano Maderno, Tremosine, en Valvestino. Het hoogste punt is de Monte Caplone, een bergtop van 1976 meter hoogte.

In het natuurpark zijn er diverse goed gemarkeerde wandelpaden en mountainbike routes uitgestippeld. Je kan de wandelkaarten in bijna elke dorp terugvinden. Voor zij die erg ervaren zijn en er liever enkel met een kaart op uittrekken zijn er ook paadjes waar je best klimmateriaal meeneemt. Wel even opletten, sommige paden zijn gevaarlijk.Zorg altijd voor een goede voorbereiding zo kom je ook veilig terug thuis.

Wanneer je de Monte Caplone wil bereiken dan kan je met de wagen rijden tot aan Rifugio Cima Rest (een rit van meer dan 2 uur dus eerder voor een dagtocht, opgelet: GPS toestellen geven een kortere tijd aan omdat de bergwegen geen snelheidsbeperking hebben). Dit is een erg mooie route die je langs het (kunstmatige) meer van Valvestino brengt waar verschillende wandelingen starten. Je kan ook verder doorrijden tot het Lago d’Idro waar veel moois te beleven is.

Wil je meer te weten komen over het natuurpark dan kan je altijd het bezoekerscentrum aandoen in Prabione. De dieren die je onderweg kan ontmoeten staan opgelijst in een andere blogpost.

Onderstaand een aantal foto’s van planten en bloemen die wij op onze wandeltochten zijn tegengekomen. Onze ervaring is alvast dat elk seizoen in dit prachtige natuurgebied een totaal andere ervaring oplevert.

 

 

 

Wandelen: Kaarten en Gidsen

Websites

Wandelkaarten van Kompass

De kaarten van Kompass bevatten een goed overzicht van de met rood en wit gemarkeerde wandelroutes. Let er wel op dat de schaal van de kaarten niet te klein is. Het is dus beter om een meer specifieke kaart te nemen van het gebied waar je wil wandelen dan 1 globale overzichtskaart. Deze kaarten kan je rondom het meer aankopen.

Toeristische Gidsen

Veel gidsen beperken zich niet enkel tot het Gardameer maar omsluiten ook bijv de Dolemieten, Lago Maggiore, Lago di Como, Trentino, Venetie, …. Hoewel dit interessant kan zijn om het grotere gebied te leren kennen is de info in deze gidsen vaak erg summier over het Gardameer zelf (een “goed” voorbeeld hiervan is de Trotter-gids van de Italiaanse Meren, daar ben je in de praktijk weinig mee aan het Gardameer)

Volgende gidsen hebben we zelf aangekocht, maar je kan natuurlijk ook altijd even bij de bibliotheek langsgaan:

Limonaia, Limoncello, Limoncino, Liquore di Limone, …

De westelijke oever van het Gardameer heeft een rijk verleden van citroenteelt. Langsheen de Strada Gardesana kan je de vele (overblijfselen van) citroenkassen dan ook niet missen. Deze ‘Limonaia’ vertegenwoordigen met hun metershoge pilaren het levende bewijs dat in een niet zo ver verleden de citroenteelt een belangrijke bron van inkomsten vormde voor de streek. Het was dan ook de meest noordelijke regio waar men citroenen kon telen. De pilaren werden in de winter bedekt om de gewassen te beschermen tegen de koude. Rond het midden van de 19de eeuw is deze teelt geplaagd geweest door een schimmelziekte, hetgeen tesamen met de economische vooruitgang en globalisatie de doodsteek betekenden voor dit streekproduct. De meeste Limonaia zijn nu omgebouwd tot luxe-plekjes waar de citroenen plaatsgemaakt hebben voor zonnige oases van rust. Gelukkig zijn er nog een aantal Limonaia te bezoeken als historisch monument waar je meer te weten kan komen over de rijke geschiedenis van het meer. De “Limonaia Prà de la Fam” is het dichtste bij Gardola en ligt vlak naast het meer aan de haven van Tignale. Rij je in noordelijke richting dan is er in Limone sul Garda ook nog de “Limonaia del Castèl” die zeker een bezoekje waard is.

Aan de onderkant van het meer in Salò kan je Brouwerij Tassoni terugvinden. Zij maken zowel softdrinks als alcoholische dranken op basis van cedervruchten en citroenen. De geschiedenis van Tassoni gaat terug tot in 1793 toen het opgericht werd als “Laboratore Speziale” dat zich voornamelijk toelegde op het distilleren van geneeskundige drankjes. Maar ondertussen speelt het geneeskundige een mindere rol en gaat het vooral om het lekkere. Oorspronkelijk werd voor het distilleerproces gebruik gemaakt van de citroenen en cedervruchten van de Westoever van het meer. Tegenwoordig komen de vruchten uit Calabria. In de stad Salò is er een kleine Tassoni shop/bar, maar de dranken kan je ook in vrijwel alle supermarkten terugvinden. Zeker iets om te proberen dus. Op de website van Tassoni kan je een aantal cocktailrecepten terugvinden mocht je zelf willen experimenteren.

Citroenen zijn perfect om frisdrank te maken, maar wat doe je dan met de schillen? Het antwoord op deze vraag: Limoncello! Dit drankje is alomtegenwoordig rondom het meer, al zullen sommige kwatongen beweren dat de Liquore di Limone oorspronkelijk werd uitgevonden in Sorrento (nabij Napels). Of je nu praat over Limoncello, Limoncino, Liquore di Limone, … in essentie gaat het allemaal over hetzelfde likeurtje. Gemaakt van de schillen van citroenen, door ze op 95% alcohol te plaatsen en daarna aan te lengen met suikerstroop, vormt een Limoncello de perfecte afsluiter van een lekker Italiaans etentje. Een perfect souvenir voor de thuisblijvers of voor jezelf. Laat je echter niet verleiden om een flesje te kopen in een van de toeristische winkels aan het meer. Bezoek hiervoor de supermarkt, zo krijg je meer waar voor hetzelfde geld.